***All images under copyright of Sesselle Kurt*** (see © copyright terms of use)

Boom

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen plantte zondag 1000 boompjes langs de parallelweg van de expresweg.
'Yes, we can!'
En ze kunnen het.
Da was duidelijk!!!


De dames en heren zijn echter nie aan hun proefstuk toe,
Tijdens een vorige actie plantten ze 's nachts een nieuw bos aan in de Antwerpse haven.
ALS ge nen keer iets doen wil wa nie mag hé'.
Beter op een positieve manier zou ik zeggen.
hopelijk blijven ze staan waar ze horen.
Met den politiek weet je nooit hé.


Kurt
hun webstek:
De Vereniging voor Bos in Vlaanderen







































































1 opmerking:

Hendrik Haers zei

Beste Kurt,

Om te reageren over uw hoop dat de boompjes mogen blijven staan waar ze horen: een paar dagen na de aanplant kwam er al telefoon van het Agentschap van Wegen en Verkeer (AWV) dat de boompjes 'in de weg' (naast de weg volgens mij, maar kom...) stonden en dringend weg moesten. Gisteren was er dan een vergadering van het AWV samen met de initiatiefnemers (mijn nonkel Philip Haers, Vereniging van Bos in Vlaanderen (VBV), en Velt vzw). Dit was de conclusie: AWV blijft op hun punt dat ze de boompjes daar wegwillen.
Met zeer zwaarwegende argumenten zoals dat ze te dicht zouden staan tegen de parallelweg wat weerlegd werd, en dat door onze boompjes daar te laten staan ze een precedent zouden scheppen en anderen in de toekomst ook dergelijke acties zouden doen en verder planten. Dat laatste lijkt mij eerder een zege dan een probleem...
Besluit is: de boompjes mogen blijven tot volgende winter, ondertussen wordt hun beschikbaar potentiëel aan plantplaatsen in kaart gebracht, en volgende winter kan in samenwerking met VBV een grotere plantactie plaatsvinden.
Uiteindelijk hebben VBV en de wegenonderhouders mekaar gevonden als een win-win team, en dat is vanzelfsprekend wel goed.
Om niet bij loze woorden te blijven zal een verslag van de bijeenkomst opgemaakt worden door VBV en zal ook de pers gebriefd worden met de plannen.
Velt vzw en VBV waren zeer tevreden met dit resultaat, wat zeer begrijpelijk is vanuit hun standpunt. Wij iets minder omdat er blijkbaar geen inzicht is dat de boompjes waar ze nu staan ook een meerwaarde kunnen betekenen. Er wordt in de discussie volledig voorbij gegaan aan het feit dat die expresweg daar nu al 30 jaar ligt, het - ieder jaar toenemend - autoverkeer voor een geweldig achtergrond geraas zorgt (iets waar ik zelf knettergek van word). Zoals ik het 'vonnis' begrijp komen er tot het einde der tijden geen bomen op het stuk dat nu aangeplant is. Een mooi vooruitzicht voor al diegenen die daar in de buurt wonen. Eigenlijk zou er na al die tijd reeds een mooie boomgordel moeten zijn aan beide kanten van de expresweg en het is onaanvaardbaar dat dat er nog niet is. En het is niet van niet kunnen, enkel van niet willen. VBV en Velt vzw hebben hun gram thuisgehaald, op zich heel goed. Maar de omwonenden moeten weer zitten kijken op een lelijk gedrocht van een (bijna) snelweg en zich onderwerpen aan de bijhorende kalmerende 'muziek'. Ik vraag mij dan ook af of we ons daar zomaar moeten bij neerleggen. Zou het bvb. met Bewonersplatform Oosteeklo (en bij uitbreiding Groot-Assenede) niet mogelijk zijn om een petitie op te stellen tot het behoud van de nu al aangeplante bomen en een pertinente vraag tot verdere uitbreiding van de beplanting van de bermen aan weerszijden van de expresweg. De omwonenden hebben er al zo lang recht op...

Vriendelijke bosgroet,
Hendrik